[80後的孕媽媽] 精靈 Paris S-26 Ultima 瑞士『走地牛』

Paris BB 未到 2歲,但係已經人細鬼大,表情多多,朋友都話佢精靈,作為媽媽,當然覺得囝囝係百厭多過精靈,少D精力都攬佢唔掂~
話說有一日,Paris BB 終於可以坐定定係度,乖乖咁食麵包,原因,就係我俾左一碗奶奶俾佢點包包,對佢黎講,新奇又好味~
佢食緊嘅包包,係我自己整嘅,係芝士包,而點包包嘅奶,就係佢飲開嘅 S-26 Ultima,我依據平常沖奶份量,30ml 一勺,沖調了 60ml。由於惠氏® S-26® Ultima®擁有特有科技,可以幫助提高奶粉的溶解度,沖調時更容易。
S-26 Ultima 所選用瑞士奶源,奶源好,BB 自然會健康D ~
 以兩隻小手指來取食物,望落好簡單,但對於發展中的小朋友黎講,係需要很大的力量。平時多訓練,自然能夠靈活小手指。
以小手指取包包,點奶奶,再放進口不,過程冇翻瀉,挑戰成功~
 隨著 Paris 長大,而家已經會自己背書包,返 Playgroup。
返 Playgroup 最重要就係保持強健體魄,良好的抵抗力,可以大大減低被感染的機會~
我記得 Paris 第一天返學時,喊住叫媽媽,媽媽,放學時又再喊過,到而家只係一個月時間,已經會主動拖同學仔一齊返學,小朋友的適應力,有時比成人還要強~

小朋友的記憶力比我們所想像的強,課窒中學習的動物,回家後會扮演給我看,學過一次就已經有深刻的印象。

我主張活動的學習方式,自學的本質是我最在意,我不介意 Paris 還未會背出 26個字母,當打開書本,他笑著跑來就是我最想見到的。

當他拿著我的電腦,我不會馬上阻止,我會靜靜於一旁觀察他,發現了他會學我使用電腦,當然他並非真正懂得使用,但他會模彷我打字,偶爾啟動了拍照功能,他會發現鏡頭的所在,亦會察覺到螢光幕中的自己,自我形象亦開始建立。

 

2歲的時候,小朋友的腦部及眼睛發展是關鍵,接觸不同的事物,可以有不同的刺激,生活上,我不會有太多的管制,反而禮儀的管教會較嚴厲,我希望 BB可以有良好的自理能力,長大後,能夠獨立思考。

有時候,小朋友的性格未必能夠由家長控制,但小朋友的健康卻可以由家長從飲食中直接影響著,家長為小朋友挑選奶粉時,就要留意奶粉的奶源以及生產地,要確保整個生產過程到包裝都不受污染,最新鮮的奶粉可以直接到手上。

 

– 無痛『敷之水光槍』 Dr Zenith

[Youtube ?]
 
******************* Twinkle C *********************
 
 | The Ztyle | BECE |
She.com | FnB | Elle | Weibo |
公關聯絡︰ leesiuj@gmail.com
 
Facebook |
Youtube |
Instagram |

 

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s