Hong Kong Young Fashion Designers’ Contest (YDC)

 


Hong Kong Young Fashion Designers’ Contest (YDC)

 

尋日有幸得到VANESSA的邀請,
有得入場睇呢個香港青年時裝設計家創作表演賽

 我先唔講佢係咩SHOW, 淨係講你知MCDJ余迪偉仲有嘉賓葛文輝~

 

呢個組合, 應該都已經估到呢個SHOW係同『潮流 時尚設計』… …!















 






有幾型?

你睇清楚D眼INVITATION, 佢係用BUBBLE WRAP 製成, CATALOG 都係用BUBBLE紙做封面,個一刻我就知道呢個SHOW 應該會令我幾興奮。

 

我自己唔係讀設計, 不過係多諗頭, 古靈精怪嘅人, 對於呢D『新奇』野, 好期待~

初初以為本地製作, 可能舞台都會偏簡單, 但當入場後, 就知道我同香港製作, 有少少脫節… … 大家有冇睇過FASHION TV?

 

淨係門口嘅佈置, 已經令成個SHOW 嘅感覺加重, 主色黑同紅, 簡潔嘅長形燈框, 加上超大英文 WE LVOE FASHION
我都想講一句, WE LOVE FASHION!

未開SHOW, 我走左入去攝影區, 超多攝記, 但我估唔到外國傳媒都佔一半, 望一望後面, CONTROL台勁大, 同紅館個個差唔多, 最重要係, CREW都係靚仔靚女, 之後我上WEB SITE都見到好多人影佢地相… … … …堅型!

 


SHOW開始個時, 佢用黑白相嘅MV STYLE 去介紹參賽嘅設計師, 成件事開始變得有D凝重, 播完之後就到重點CATWALK~

由於我坐第一行, 件衫我真係可以係MODEL身上睇得一清二楚, 就算我唔係行內人,
但係都會感受到每一件作品都必定花左好多心血… … D作品令我好深刻,
好想知道係邊位設計師嘅作品,然後對佢鼓掌… …

 




 

由於尋日下午我要開會, 我冇能力帶部單鏡出席, 只有IPHONE 5係身, 成個過程我都係用IPHONE 5黎影, 係有少少out fo, 但係一部iphone影到咁, 我已經好滿意!



 




catwalk

 
嘅過程我唔講喇, 你地睇相啦~
 
 
不過我好鍾意佢下半part, YDC 2012年得獎者負責嘅表演, 我唔知係由邊一個人負責安排設計演出, 但由全場一黑, 到係後台打大燈, 放煙放氣球, MODEL 並列而出,嘩,型到~ 真係型到爆炸!
 
 
 
 
 
 
 
 
到門開哂, 刊起音樂, MODEL勁有氣勢咁行出黎, 唔講都係呢D係上年冠軍級人馬作品… … 真係好似4D睇戲咁. D MODEL都有殺氣過人…. …

 





到左最後, 竟然係由呀葛帶住JDC輕氣球出黎頒獎,全場即刻HIGH~

好啦, 係時間簡單介紹一下咩野係JDC, 其實你睇完而家都估到D~



「香港青年時裝設計家創作表演賽」(簡稱YDC)1977年開始舉辦,以培育及鼓勵本地設計新秀為使命,為業界發掘設計人材,並藉此提高香港作為亞洲時裝設計中心的地位,三十多年來已經成為同類型活動中最具代表性的一個。過去曾參賽的設計師,當中不少都成為了本地時裝及成衣界的首席設計師,也有一些獨當一面,成立了為人熟悉的自家品牌。

 

YDC於每年一月的香港時裝節及香港國際時尚薈萃期間進行,是本地時裝界一年一度的盛事。

 

其實而家YDC已經開始有好多海外媒介關注,
我眼見都有至少6-7MEDIA係外國團隊, 加上呢幾年, 香港設計師真係比以前大膽左,
開始可以衝破自己嘅框框, 比以前更加勇於表達自己嘅意念,
真係希望香港政府可以係呢方面做多D宣傳同關注, 可以開放更多公眾平台俾人交流~~
唔係淨係行內人士先可以參與啦~






 
YDC facebook:
 
 
部份資料來源: YDC

如果你想知多D,

可以去我個PAGE: www.facebook.com/siujslifeblog

THANKS!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s