[LIFE] Yellow box 搬屋暫存好幫手

相信大家都有遇過搬屋的麻煩事,每次搬屋,總會找到一箱又一箱 “待處理" 物品,呢 D 物品,通常都係唔捨得扔棄,而又碓實唔會經常用到,今次我就決定將一箱 BB已經唔合穿,而又捨身轉送朋友嘅衫,寄存於 BigYellow Box 
BigYellow Box 其實係一個全新的迷你箱寄存概念,同於傳統迷你倉嘅分別,就係我可以任何時候,用電話預約 BigYellow Box 的運輸服務,就可以係屋企等待我的迷你箱。
傳統迷你倉的自行提取對於媽媽級的我未必方便,一般女生要處理傳統迷你倉內的物品,其實都需要一定體力勞動,全新的迷你箱寄存概念 BigYellow Box 就可以幫到生活繁忙,或者唔想整花纖纖玉手的女生。

不同的物品,寄存的空間不同,一般物件,可以選用不同尺寸的迷你箱,其他雜物,亦有不同的寄存服務,大家可以先查詢收費,再安排收件。
倉庫內,不設間隔,並備有滅火器, 消防火警鐘及消防喉轆等防火設備,同時亦安裝朋空調系統,盡量保持倉內溫度穩定。
有寄存經驗的我,建議大家先以收縮袋將衣物壓縮,一來可以減少空間,加大存放數量,二來可以保護衣物,特別是白色的衣物,可以減低白色衣物氧化的情況。
另外,需要存放的衣物,應先清洗乾淨及完全乾透,確保衣物的衛生。
迷你箱寄存概念 BigYellow Box,跟傳統迷你倉最大的分別,除了工作人員外,大家是不能自由出入倉庫,同時,倉庫設有 24小時 CCTV 錄影,可以提供多一重保障。
到底個過程有幾簡單呢?
我用電話 BOOK 左收箱,然後就會有專人係我指定時間上門,我將 BB 唔合穿嘅衫擺入,專人即刻會貼封條,再運回貨倉,前後大約 5-10分鐘到,就已經完成~
初時我擔心過程會好複雜,原來一切都比我想像的簡單~

 

好多人都會擔心安全問題,其實每個箱都會以保密封條貼好,確保膠箱於存放其間完整密封。
如果擔心的話,其實可以在防啟封條上做上我的個人記號~
封條上都有一個屬於膠箱的既定編號。
每個儲物箱旁邊都有印有獨立的QR code number ,可以使我於網上上載儲物箱的名字、內容及照片,方便我們作記錄或辨識箱內物品和提取儲物箱。
貼上封條,Yellow box 專人就會馬上將儲物箱送到倉庫。
有小朋友的家庭,特別多雜物,很多物品都不想轉送或扔棄,放於家中又阻礙空間,暫時存放於 Yellow box 可以給自己一個冷靜期,一段時間後可以再決定物品的去留。
任何查詢或疑問,歡迎致電 8135 2070 。
地區: 荃灣 觀塘 葵涌 (快將開幕: 屯門 油塘)
MORE:

 女人的自信來自汗水

[Youtube ?]
******************* Twinkle C *********************
 | The Ztyle | BECE |
She.com | FnB | Elle | Weibo |
公關聯絡︰ leesiuj@gmail.com
 | Facebook |
Youtube |
Instagram |
 

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s