[MY BLOGGING LIFE] 寫Blog 前的準備 (1)

最近我都收到朋友查詢,到底如何『寫BLOG』?

其實寫 Blog 一d都唔複雜,搵個平台,登記左就可以寫,隨意寫,隨心寫。但如果你寫 Blog 係有所目的,想從『分享』中賺取一點兒名氣,有助某一方面的發展,那麼我會建議先認清自己的路線。

 

*[MY BLOGGER LIFE] 寫Blog 前的準備 (1)

我寫 Blog 年資不高,是從 2012年結婚後才開始,但我所看的資料必要比我寫的多,既然香港比較少相關資料,我就即管將我所知道的,都說一下。

 

  1. 先為自己 (blogger) 及網誌 (blog name)定好一個固定的名字,e.g. Twinkle C
  2. YAHOO 的年代早已逝去,大家都轉用GOOGLE,先登記一個 GMAIL ACCOUNT

 

以往,大家都喜歡用YAHOO 的免費平台BLOGGING,但一早已經關閉,香港的朋友,多數
都轉用 GOOGLE – BLOGSPOT 或者 WORDPRESS,兩者之間的係有分別的,要自行選擇,或者兩個都登記,萬一有咩風吹草動,都有一個後備。

 

以BEAUTY BLOGGER 為例,香港活躍平台都有十幾個,初初可能大家只會集中係某一個平台寫,但慢慢會發現唔同平台會有唔同推廣,最後往往都會每個平台都參與。

又有人問,點解個個都有十幾個平台,咁點寫? 其實大家都係一樣,先係自己個『主』BLOG寫,寫完先 COPY & PASTE 去其他,要多D機會暴光,文章就會多D人睇,呢個步驟唔懶得。

.

另外一個原因,呢個『主』BLOG 一般都會比較安全,同隱定,版面,設定以及內容都可以自己控制。但往往其他平台,都經常『維護』及改動,一夜間所有文章消失哂亦有發生。
此外,最重要的原因,就係『圖片』加入的問題,可能是我『低能』,有某此平台,我至今仍未學會如何加入『圖片』,但如果以『主』平台先寫好文章,圖片連結會由『主』平台出發,即使其他平台作出任何改動,亦不怕會『死圖』,更唔需要逐張圖片插入… …

[集中以美容、化妝、修身、女性為主的平台]

 


[較多元化的平台]



 

今篇文章,先分享到此,大家每個平台去設定、登記、再開通都應該要幾日,我幾日後會講多D~



 


 

 

最後,不如講下,BLOGSPOT 同WORDPRESS 嘅分別︰


 


[BLOGSPOT]


 


內容係可以分享到 GOOGLE +,UPLOAD 嘅圖片有機會出現係GOOGLE SEARCH,文章內容及網誌都有機會係 GOOGLE 到搵到,香港多數會以中文字表達,可以加插 Google Adsense 透過加入廣告來賺錢。
但,BLOGSPOT 的版面自定比較複雜,不懂 HTML的朋友就要慢慢摸索。同時,國內是不能連到 BLOGSPOT及YOUTUBE 的,大家要三思。

 

 

[WORDPRESS]

由於內容沒有刻意連繫到GOOGLE,因此於香港會較少人流到達,而且很多WORDPRESS用家都以英文為主,要吸引人流就必須從其他途徑宣傳,之後會再講。

WORDPRESS 改版面會較易,按指示就可以進行,不曉得 HTML 的朋友都可以隨意改成自己風格的版面,而且,中國是可以打開網站的。

 

 

 

 


 


[‧其他文章‧]

 

 

 

.

 

[? Youtube ?]

 

 

 

 

 

 



*******************    Twinkle C  *********************



 

.Blogspot   |   WordPress  |   The Ztyle   |  BECE   | 
 She.com  |  FnB  |  Elle   |  Weibo  |  Beauty Life
  
公關聯絡︰  leesiuj@gmail.com
*
Facebook |

Youtube |
Instagram |
|  About Me  |

*
Thank you for visiting.

以上產品及資料, 部份由商家提供, 使用心得為個人意見的分享, 最終效果因人而異。

 

 

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s