[MAEKUP] 從此不會再浪費『碎粉』

[MAEKUP]

從此不會再浪費『碎粉』

 

很久沒有分享美容上的小TIPS,最近我自購了 GIVENCHY 的 LOOSE POWDER 同 benefit 的 high beam。

 

(1) GIVENCHY – PRISME LIBRE  4 in 1 Hrmony $48x


呢盒散粉4 in 1, 有基本4色, matt powder 冇閃粉, 而且質地幼滑, 我幫model 化妝個時可以方便d,一次過有4隻色, 可以隨意mix 出想要的顏色。


 其實佢仲有另外2款, 1款係有 (藍, 綠, 粉紅, 橙)4色 – 但要糾色的話, 我地會係base 做左, 散粉糾色意義不大。

 另1款係有閃粉, 香港女仔的皮膚同香港天氣都少d機會用到, 所以我冇買。

 
 
(2) benefit – high beam 光影液 $2xx

呢枝野係base 個時用, 可以做到好"令身" 嘅皮膚, 平時出街就有d誇, 但用黎影相, 就可以做到靚靚皮膚『零毛孔』嘅效果~

我係為左幫model 化"skincare" 妝容先買~

唔知大家有冇試過,倒出礦物粉, 碎粉, 胭脂粉 等等時,經常性會一次過倒得太多,最後會浪費哂?

要從此不再浪費『碎粉』,其實簡單,只需要用30秒時間就可以解決呢個問題︰

方法就係將佢原來貼住嘅膠紙,進行修剪,cut 出『理想大小』,再將佢貼回碎粉上,將80%的洞都遮蓋,以後就不會再怕一次過倒出太多粉了。

所有同類型的產品,都可以用同一個方法處理,自此你會發現,你的化妝品可以更『長命』,將使用速度大大減低一倍以上~

 

 
 
 
 
 
希望可以有更多時間將小小的tips 跟大家分享。

 

[‧其他文章‧]


由內而外保護肌膚 Dr. Andrew Weil for Origins
   >‧< 手動潔面刷 *林三益*


.


[? Youtube ?]

 

 

 

*******************    Twinkle C  *********************
 
 
.Blogspot   |   WordPress  |   The Ztyle   |  BECE   | 
 
 She.com  |  FnB  |  Elle   |  Weibo    |  Pixnet   |  Beauty Life
  

公關聯絡︰
  leesiuj@gmail.com
讀者提問︰bloggertwinklec@gmail.com
*
Facebook |
Youtube |
Instagram |
|  About Me  |
*

 

Thank you for visiting.
以上產品及資料, 部份由商家提供, 使用心得為個人意見的分享, 最終效果因人而異。


 
 
 
 

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s