[化妝功課] 紅黃藍調的粉底? –> MIX your own color

[化妝功課]
紅黃藍調的粉底? –>
MIX your own color
.
.
.
時間真係過得超快,上個星期講完按摩,今個星期就到粉底~
首先,有接觸過顏色的朋友都應該會了解三元色︰紅黃藍
.
圖中所見的,唔係真正嘅粉底.. …
.

.
而係我用『紅黃藍白』4個色混合而成的不同粉底色。唔知各位姐妹,有冇遇過『選錯粉』的情況? 有時,錯的,未必只係深淺,可能係粉底中所屬的『色系』。
.
其實你都可以試下,用多D黃色,加少少紅色,再加少少少少少藍色,最後加少少白色,就會變成『粉底』!
簡單一d講,唔同品牌中,入面唔同系列所用的色系都會有所分別,有d會偏黃,有d會偏紅,有d會偏藍~
.
.
.
唔好以為亞洲人,黃皮膚就一定會用偏黃色系,有時仲要睇埋皮膚質素,有冇敏感,有冇血色,有冇暗瘡等等。
好似我自己,其實我塊面好白,但個身就好黑黃,所以我會用頸嘅色去調節,再夏天就會用上偏紅嘅粉底,感覺健康d~
.
.
我手上嘅濕粉就唔太多,而且我嘅粉好多時都係由 PR 安排色調,唔到我選擇,但我都會按照當日唔同場合,唔同燈光,唔同溫度黎選擇當日嘅粉底!
.
.
.
粉底液,平常我地會考慮貼唔貼面,質地清爽,防感敏同遮瑕程度,但其實暗地仲會考慮埋佢會唔會變色,適唔適合香港天氣使用,同粉地嘅色系。
.
.
有時買錯色,其實都唔哂太擔心,錯色粉底有時仲可以用其他方法補救︰
.
.
– 過深可以用黎作輪廓修飾
– 太淺可以用黎作光影
– 少許偏差,其實可以用乾粉/ 陰影/ 衣著顏色補救
.
當然,如果係去專業拍攝,就要搵返個專業化妝師 TOUCH UP下喇~
.
今日分享到此為止~
.
[‧其他文章‧]


.


[? Youtube ?]

 

*******************    Twinkle C  *********************
.Blogspot   |   WordPress  |   The Ztyle   |  BECE   | 
 She.com  |  FnB  |  Elle   |  Weibo    |  Pixnet   |  Beauty Life
New*  SNAP MAGAZINE..

公關聯絡︰
  leesiuj@gmail.com
讀者提問︰bloggertwinklec@gmail.com
*
Facebook |
Youtube |
Instagram |
|  About Me  |
*

 

Thank you for visiting.
以上產品及資料, 部份由商家提供, 使用心得為個人意見的分享, 最終效果因人而異。


發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s