[HAIR]佳節在家捲髮 DIY (Panasonic)

[HAIR]佳節在家捲髮 DIY
今次呢篇文我打得好困難,因為今次係我轉左MAC BOOK後第一次打BLOG,結果因為唔熟SHORT CUT,打字去唔到下一頁,同位置有D變左,我就打到想死。
原本我係想係聖誕前出呢篇文架,但太多野做下,我只可以係NEW YEAR之前出。
佳節前席,大家都總會扮靚D,但又唔可能每一次都出街SET 頭,想信唔少女仔都會同我一樣,買左枝捲髮棒返屋企,諗住自己出手整個靚髮!
唔知有幾多女仔真係搞得掂,有好好運用枝電髮棒呢?
我有次去朋友屋企,見到佢床邊就有枝封左塵嘅電髮棒,一問之下,原來佢根本就唔識運用,所以就將佢放埋一邊,放棄左,所以今次我就係度分享一下,點樣用15分鐘,去捲個頭!
× 捲髮第一步 ×
首先大家要將頭髮上、下分二,上個 PART要夾起佢,然後將下個 PART 再一分為二。
最後再將下PART的左邊 (即1/4) 再一分為二,變成1/8 的一小扎。
× 捲髮第二步 ×
大家要留意, 如果你想要有好曲好公主嘅頭髮,你就要將頭髮分為12份,如果想自然D,分8份就已經夠喇,因為愈分得細,出黎效果就愈曲,愈整齊 (愈似公主)。
.
但由於我年紀已經唔細,我接受唔到自己變公主… … 所以我喜歡自然D 嘅捲曲。
× 捲髮第三步 ×
其實之後的步驟,就只係每一扎頭髮咁,捲就已經可以。
我會先將頭髮繞一圈,然後將電髮棒拉下,到最尾位置,然後整皮電髮棒向上轉,如果想效果自然D,大概10-15秒就已經夠,要視乎唔同電髮棒。
.
如果唔打算扎起,只係想打鬆把頭髮,大家捲到耳仔下位置就已經夠喇! 唔好太高呀!
× 捲髮第四步 ×
.
處理完下半PART,到頭髮上半 PART!
上半PART 其實都係用同樣方法,但係捲嘅方向,可以改為向內,因為面個層係唔可以向外捲,否則就好會好奇怪~
最重要,就係面頰旁邊,左右個2扎,要捲得靚仔D,而且多數女仔都會喜歡向前捲,感覺會斯文D,如果向後捲,感覺就會優雅D,復古D。
.
× 捲髮第五步 ×
.

捲好哂個頭,最好可以望下,有冇邊D頭髮因為太短已頭先捲唔
到,有的話就輕輕捲翻兩下,由於我要的是自然曲,所以捲後面D頭髮唔洗太整齊,反而到最後可以加以整理,刻意有D反方向捲!
× 捲髮第六步 ×
.
到整好哂,就要用一D CURL CREAM 整一整個形,然後噴SPARY!
我當日就用左 (2014年將於WATSON’S 發售!):
– MARC ANTHONY – PERFECT CURL CREAM
– MARC ANTHONY – BEACH SPRAY
之後就可以去化妝喇!
當化完妝之後,個頭的曲應該已經凍左,定左形喇,大家可以用手抓鬆佢,令佢唔好太過公主,感覺就會好有歐美FEEL 嘅曲,唔係結婚嘅公主曲~
我之後就去左飲朋友喜宴,好多人都問我個頭點SET,所以我就將D相POST 出黎,希望大家都可以自己學識好好運用電捲棒,唔好浪費已經買左,但又唔知點用,只係擺埋一邊嘅好工具啦!
– MARC ANTHONY – PERFECT CURL CREAM
– MARC ANTHONY – BEACH SPRAY
– Panasonic EH1771 – ionity
[‧其他文章‧]
 
[‧Youtube‧]
*******************    Twinkle C  ********************* 
Facebook Page   |    Blogspot   |   WordPress  |   The Ztyle   |  BECE   | 
 She.com  |  FnB  |  Elle   |  Weibo    |  Pixnet  |   Fan Piece

New*  SNAP MAGAZINEE-mail: leesiuj@gmail.com     |  About Me

Thank you for visiting, Twinkle C x Siu J.   The Full Time Beauty Blogger.
以上產品及資料, 部份由商家提供, 使用心得為個人意見的分享, 最終效果因人而異。







發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s