[WINE] Baileys on Rock -我的伴侶 (出左新味Hazelnut喇!)

[WINE] Baileys on Rock -我的伴侶
(出左新味Hazelnut喇!)
有睇開我的文章,都知道我比較喜歡酒精類飲品,Baileys 當然早早已經認識,我嘗試用 5組詞語來形容一下我對 Baileys 的感覺︰
✰溫柔
✰香甜
✰百變
✰幽香
✰深藏
✰溫柔: Baileys 味道可口,幼滑的奶味,令17%的酒精變得順喉滑溜
✰香甜: Baileys 加入了不同的味道,即使原味都會有irish cream 的香味,如果將佢加熱,奶的味道會更加香濃,香甜的感覺,令大部份的女生都不會抗拒
✰百變: Baileys 最多人選擇就係on rock, 即係加冰塊飲用,但除此之外,其實仲可以有千萬變化,加雪糕,加咖啡亦好常見
✰幽香: 如果好似我咁喜歡酒精的味道,Baileys當中,認真地品嚐,亦不難發現它的酒香,而剛好,酒精的香氣與cream , 奶, 朱古力等,做成好好的magic match,互相影照!
✰深藏: Baileys 令好多女生低估了它的力量,17%的酒精,一小杯已經有令我放鬆的作用,如果多飲,要醉亦不難
Baileys 能夠成為party 中的必選項目,除了味道吸引外,瓶蓋的設計亦採用了扭蓋式,任何女士,輕易就可以扭開,不需要麻煩男士幫忙用開瓶器去處理!
對於我來說,Baileys 的最好飲法,當然是加冰,on rock 了。
因為可以保留最原味,可以好好品嚐當中的奶酸味道,以及cream 與酒混合的藝術。
我家的冰塊,是心形,一個大大圓圓的心,飲酒就適合不過了,一粒,1/3 rock 杯剛剛好!
其實你地知唔知道點解要加冰?
因為一般來說,甜的酒最理想溫度是0-4度,而一般的雪櫃都做唔到咁低溫,所以我地就要加冰,令酒的溫度降低,令我地飲落口嘅時間,甜而不膩。
總之,加冰就係為左令Baileys 凍d,好飲d啦~
當然有好多女仔都會係最近9度的天氣下,加熱 Baileys 當奶飲,據說好好味~
可惜,我其實唔飲奶,Baileys 我亦只接受到加冰,如果加熱,就唔係我杯酒喇~
Baileys 其實今年件中的時候改左包裝,而家新的設計,更加具有時代感,比舊版smart 好多,連我地serve 油個時,都容易好多,唔似以前,成日怕拎唔好穩枝酒~
以前,Baileys 只有3個味道: BAILEYS Original Irish Cream(原味)、BAILEYS with a hint of Caramel Flavour (焦糖味)以及BAILEYS with a hint of Coffee Flavour(咖啡味)
今年冬天,BAILEYS 更推出新口味 BAILEYS with a hint of Hazelnut Flavour (榛子果仁味),老實講,我之前係itrial 試過,又真係Hazelnut好味好多喎,因為冇咁重奶味嘛!
其實 Baileys 一般係開party 用架,聖誕呢d日子, 一斑女仔開黎飲就好快飲哂,不過對於我黎講,我久不久就會係屋企開一枝,一個人飲,當夜三更個時,飲一杯仔,然後就會好放鬆,可以好流暢咁打文,然後就可以好好咁瞓一覺!

.

✰ ✰ ✰
夜欄人靜嘅時候,其實我好鍾意一個人飲一兩杯酒,望住街燈, 望住車影,總會令我感慨。我本來就係一個有所經歷嘅人,我嘅人生,我嘅際遇從不平凡,

亦因此,我面對好多事好多物都可以從容面對,我學會了從生命中去享受所擁有,過去不是由我去接受,而是非接受不可。

一切都可以失去,只要自我的價值不能失去。

✰ ✰ ✰

Baileys Receip,其實唔洗四圍搵架,
去返
Baileys 個官網嘛有囉!
[‧其他文章‧]
 
[‧Youtube‧]

 

        ;feature=share&list=UU_LeJD1sNNeHwEJC35zMypg&index=14

 

*******************    Twinkle C  ********************* 
Facebook Page   |    Blogspot   |   WordPress  |   The Ztyle   |  BECE   | 

 She.com  |  FnB  |  Elle   |  Weibo    |  Pixnet  |   Fan Piece


New*  SNAP MAGAZINE

E-mail: leesiuj@gmail.com     |  About Me


Thank you for visiting, Twinkle C x Siu J.   The Full Time Beauty Blogger.
以上產品及資料, 部份由商家提供, 使用心得為個人意見的分享, 最終效果因人而異。








發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s