[SKIN] 係泰國炒車後, 醫生都推介我用的疤痕敵

 
.
[SKIN]
係泰國炒車後, 醫生都推介我用的疤痕敵
 
.
 
.
唔知大家仲記唔記得我係3月份個時, 係泰國玩ATV炒車, 成隻手損哂呢?
.
前前後後都醫左2個月, 而家當然好返哂啦, 大家唔洗擔心!
.
不過我右手手上就留有好大面積嘅疤痕, 當時我出EVENT都有PR留意到~
.
其實我唔介意多條疤, 不過醫生就叫我用疤痕敵, 而剛剛, 又真係有PR 同我聯絡仲安排左一盒疤痕敵俾我… …
 
個一刻真係天意, 我只好乖乖使用 – 連醫生都叫我用嘅疤痕敵!
.
 
 
.
疤痕敵的厲害, 我早就見識過, 因為我家人做了一個大手術, 留下十吋疤痕,
她於傷口復原後, 連續使用左疤痕敵 3個月, 疤痕上明顯淡色, 亦冇增生肉"牙", 
疤痕當然唔會完全消失, 但對於使用後效果已經好滿意喇! [真人真事]
.
 
『不如大家先睇睇什麼是疤痕?』
.
.

疤痕其實是傷口癒合的正常程序。

但因其所在位置、深度、大小及造成傷口原因之不同,而有不同的類別。
.
身體任一部位(包括臉部)因為手術、意外甚至是割傷或燙傷產生已癒合凸起的疤痕,
都可以使用CICA CARE疤痕矽膠片來治療。
.
Cica-Care 矽膠片對剛形成的疤痕或對長達20年的疤痕亦有療效。
它使疤痕軟化,平伏和淡化疤痕的色素。
.
 

 
.『疤痕敵到底是什麼, 軟軟的, 滑滑的, 又可重覆使用? 』

.

CICA CARE疤痕矽膠片是由矽氧樹脂凝膠加壓後製成, 一層是彈性矽膠膜、另一層是厚矽膠。
不含任何化學藥物、醫療級矽膠製成的自黏性矽膠片。

.

自黏性矽膠片具有液態特性, 可以和皮膚緊密結合, 發揮保濕的作用, 同時減少水分蒸發, 絕對可以分解及軟化疤痕。
.
在正確方法下, 可以重複使用28次, 基本上這是個短期療程, 但其實可以使用,
直至疤痕已停滯改善, 通常約需 2-4個月。 大家要有耐性同恆心!

.

Cica-Care(疤痕敵)是一種自黏性矽膠片,由醫療用矽膠所製成,用來預防和治療疤痕。

 
經臨床證明,Cica-Care 效用比率高達 93%有效改善紅色、深色或凸起的傷疤。
.
包裝使用了絕對密封方式, 確保了疤痕敵的衛生!
.
我今次試用的, 是12x 2.5cm, 其實可以自行裁剪至合適的尺寸, 不會浪費, 剩下的可以保存盒內,
亦不會變乾的。
.
 

.

大家購買時應該要確保有 QUALITY SEAL的LABEL,
.
 

.
.每一盒疤痕敵均列明了有效日期, 大家要留意!
.
* 疤痕敵的產品特徵 *
.

•柔軟透明醫學用的矽膠片
•可裁剪至合適尺寸
•非藥物治療、安全可靠
•2歲以上的兒童適合使用
•耐用,舒適,重複使用約14-28天
•容易保存,每天用溫水清洗

 

.

 
.
使用方法:
.
第1-2日, 每日貼4小時
第 3-4日, 每日貼8小時
其後每日應貼12小時, 如果可以, 盡量嘗試每日貼24小時, 視乎每個人的皮膚而定。
.
* 切勿同時塗抹藥膏或乳液在疤痕上, 會影響療效 *
 
* 使用後, 請用溫水或中性清潔劑清洗疤痕敵;清潔後, 膠面朝上, 放置小盒子裡晾乾即可 *
 
* 若要貼著疤痕敵入睡, 可使用醫療紗布或膠布加以固定 *
.
 
 
 

.

由於我的疤痕本來都是平復的, 前後效果不太明顯, 但使用20天後, 見到疤痕已經變淡,

 
.
而且亦確保了沒有增生肉牙, 大家都唔洗再擔心我了。
.
 
 
 
.
『疤痕敵可適用於什麼疤痕?? 』
 
 .
 
1.蟹足腫體質
2.孕婦剖腹疤
3.施打卡介苗、機車排氣管燙傷、刀傷、切割傷、燒燙傷等留下的疤痕。
4.任何表面已癒合的疤痕
5.多年的舊疤痕其實都可以!
.
 
※青春痘、結痂、任何開放式傷口皆不適用※
 .
 
想知更多?

https://www.facebook.com/CicaCareHK

.
 
.
Twinkle C 的舊文:
 
.
Twinkle C 的youtube:
.
 


**************************** Twinkle C information ****************************

     Blogspot   |   Yahoo! Blog   |   The ztyle     |   Beauty Life   |

     She. com   |   Beauty exchange

 

     E-mail: leesiuj@gmail.com

    Thank you for visiting, Twinkle C x Siu J. Full Time Beauty Blogger.

 
 

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s