起身可以唔梳頭就出街喇!!


UNDONE Hair Style, 今個冬天, 起身可以唔梳頭就出街喇!!

 

係呀, 我冇講錯講, 起身個頭蓬蓬鬆鬆, 用手抓兩下, 再嘖兩下SPRAY, 然後就可以出街。頭髮亂了, 就係今季STYLE!!

 

2012AW唔再興整整齊齊貼貼服服嘅髮型, 以前最討厭嘅BB, 同新長出黎嘅頭髮, 今季靠佢令你成個LOOK 潮哂。

 

其實soft, natural un-done嘅元素已經吹左幾年, 不過今年認認真真hit, 你打開雜誌, 所有大牌廣告model嘅頭同catwalk show 入面嘅頭, 全部都係有d”混亂嘅感覺, 俾人望落去個感覺親切d, 真實d, 舒服d, 同以住gel到硬實實, 高貴去ball look好唔同。

 

呢個un-done look, 大家唔洗苦惱, 離不開都係要個頭有空氣感, 輕身同啞色。根據高人指點, 就係唔好刻意去區分頭髮先tong或者gel, 要隨意抓一束一束咁處理, 最後就最重要, 要輕輕力咁抓鬆髮束。緊記要抄鬆頭頂及兩側, 再輕輕嘖一下spray定形, 完成。

 

聽落好似好複雜, 簡單少少講我個人處理嘅方法啦(d頭髮係受損髮質, hair stylist話至少要休養到4月先可以再電):
 

1.    吹直look: 隨意吹直, 雙手搓揉少量啞色髮蠟, 然後輕輕於頸位攝一下, ok!

2.    曲髮look: 先揸少量輕身曲髮cream係髮中間至尾部, 再隨意捲曲頭髮快速用吹風筒罩乾, 之後挑起頭頂頭髮然後嘖spray, 再隨意用手捲一下曲度, ok!

3.    扎髻或馬尾look: 先用1. 的方法, 再隨意徒手扎起, 留意髮尾一定要留出來, 鬆鬆散散的感覺, 如果真的太散, 可以係底層暗地用髮夾pin一下。

 
 
為左令大家有個idea, 我借助了日本東京涉谷的LILI SALON的圖片給大家說明, 詳情可去: http://www.lili-hair.jp/

 圖片來自LILI SALON

 

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s